perjantai 1. helmikuuta 2013

Talvinen luontoretki

Tänään lähdettiin koko porukalla luontoon tutkimaan eläinten jälkiä ja lunta. Ensin sisällä luettiin Nuuttitontun tarina, jossa muistutettiin eläinten ruokinnan tärkeydestä ja siitä, että lintujakin pitää muistaa ruokkia lopputalvikin. Niinpä suuntasimme retken aluksi lintulaudalle täyttämään lintujen ruokavarastot ja sitten lähdettiin puuhastelemaan luontoon. Metsässä on niin valtavasti lunta, että emme päässeet perinteiseen retkimetsäämme, vaan lähdimme talsimaan tietä myöten puiston helmaan. Matkalla löytyi kaikenlaisia jälkiä, täsääs niistä osa:


Lasten mielestä selvä susi...kerroin kyllä sitten lapsille, että tunnen alueen koiraperheitä ja tämä on luultavammin erään naapurin koiran tassun jälki ;)

Eli tuollaisia tunnistuskortteja meillä oli mukana, mutta ongelma oli, että suurin osa jäljistä oli painunut syvälle lumeen ja niiden tunnistaminen oli siksi vaikeaa...
Nämä ovat variksen jäljet! Huomasimme variksen tepastelemassa hangella ja menimme katsomaan millaiset jäljet sinne oli tullut :)

Eniten olisimme halunneet nähdä jäniksen jäljet, mutta tällä kertaa niitä ei löytynyt...ehkä seuraavalla retkellä...Teimme myös jokainen puhtaaseen lumeen oman kengänjälen ja kyllä lapsilla oli hauskaa kun he tajusivat jokainen jättävänsä erilaisen jäljen! Miten ne voi olla erilaisia, mehän ollaan kaikki ihmisiä? Sittne kurkisteltiin kenkien pohjia ja totta, pohjissa oli erilaiset kuviot! 
Tämän jälkeen siirryttiin tutkimaan lunta...kerroin, että maailmassa mikään lumihiutale ei ole samanlainen kuin toinen ja aloimme suurennuslasin ja mustan kartonginpalan avulla tarkastelemaan juuri sataneen lumen avulla lumihiutaleita.
 Sitten etsittiin sopiva retkimehupaikka ja juotiin lämpöiset mehut. Kuuntelimme samalla luonnon ääniä ja hiljaisuuden keskeltä erotimme variksen raakkumisen, pikkulintujen viserryksen ja junan menevän kauempana. Puhtaalla hangella oli hauska leikkiä ja tehdä jälkiä lumeen juomisen jälkeen.
 

Kotimatkalla kurkittiin vielä sillankin raosta, jos se jänis olisi siellä juossut mutta ei niin ei...


Viikolla kerettiin osan porukan kanssa myös testailemaan suksia, rekentelmaan lumiseinämää ja nauttimaan plussakeleistä. Nyt sitten vaan toivotaan aurinkoista Helmikuuta ja lepposaa kevään odotusta!

Ei kommentteja: