torstai 18. joulukuuta 2014

JOULUKALENTERI 2014

Teen yhden postauksen meidän joulukalenterista, niin teidän lukijoiden on helpompi käydä kaikki luukut läpi kerralla.

Tuiki joulupuu oli kuukauden kirjamme

Luukku 1
Hei lapset! Toin teille kirjan, johon tämän joulukuun puuhastelunne pohjautuvat. Lukekaa se yhdessä läpi. Tein teille metsän oksista oksakuusen. Tarkoituksenanne on joulukuun aikana luoda upeita koristeita ja pukea kuusi niiden avulla jouluasuun. Joulukalenteri tuo mukanaan myös asioita, joiden avulla kaikki saavat sydämeen iloisen ja lämpimän joulumielen. Emmehän unohda joulun tiimellyksessä myöskään metsän eläimiä. Nauttikaa joulunalusajasta. Terveisin metsätonttu Halli

Luukku 2
Keksikää kuusen ympärille tulevien eläinten nimet riimien avulla:

Eläimiä ilmestyi kuusen juurelle arvoitus kerrallaan
Metsässä on jätynyt lampi
sen reunalla seisoon pitkäjalkainen BAMBI

 Puuhun kiipeää otus taitava,
käpyä se syö, se on ORAVA

 
Tuvan suunnassa tuoksuu lettu,
paikalle saapuu nuuhkien KETTU

 
Kuusen ympärille syntyy piiri,
sen pienin osanottaja on HIIRI

 
Lumihangesta pilkistää punainen tiili,
sen takana tuhisee innoissaan SIILI

 
Pensaan taakse töpöhantä hävis,
Sen täytyi olla loikkiva JÄNIS

 


Luukku 3
Joulukalenteria avaamassa
Kuusi kaipaa nyt ensimmäiset koristeet yllensä. Saatte kuuseen kimallusta askartelemalla oikeisiin käpyihin hileitä liiman avulla kiinni!

Kävimme aamupäivästä myös katsomassa jouluisen nukketeatterinäytelmän Kuusankosken kirjastolla.


Teatteria


Käpy kasteltiin liimaan ja sitten hilettä päälle
 

Luukku 4
jääpuikkoja kuuseen
Keksikää yhdessä talvitontulle taikaloru, jonka avulla saisimme lumen satamaan maahan. Lumi on todellinen suojapeite monille eläimille ja kasveille ja siksi kovin tärkeää. Toivottavasti taikalorunne auttavat ja saamme paksun lumipeitteen maahan.  Saatte myös kiinnittää oksakuuseenne jääpuikot merkkinä suuresta avusta, jonka talvitontulle teoillanne annatte.

Lyhyitä loruja syntyi muutama ja kirjoitimme ne ylös ja jätimme oksakuusen luo. Ne olivatkin kadonneet seuraavaan aamuun mennessä eli tonttu oli ne varmasti hakenut.

Luukku 5
Nyt on aika alkaa valmistautumaan huomiseen itsenäisyyspäivään. Olemme kaikki hyvin iloisia siitä, että maamme on itsenäinen. Joulukuusenne tarvitsee myös jotain suomeen viittaavaa ja siksi voittekin askarrella kuusen oksille itsenäisyyspäiväkynttilät. Kynttilä on alaosastaan sininen ja yläosastaan valkoinen, ne ovat suomen värit.

Luukku 8
Tänään on aika saada myös tuoksuja ja makuja kuuseen, nyt leivotaan pipareita! Jättäkää pipareihin reikä, josta voitte pujoittaa nauhan ja laittaa piparin oksakuuseen koristeeksi.

Näin näitä painetaan....
Pipereita nauhaan!Innokkaat tonttuoppilaat lähdössä jumpalle!
Luukku 9
Tontut tarvitsevat hyvää kuntoa ja paljon voimaa, jotta he pystyisivät auttamaan metsän jokaista eläintä vaikka ovatkin kovin pienikokoisia. Tämän takia heidän täytyy kuntoilla joka päivä. Tänään te lähdette tonttujumppaan ja siksi teillä on syytä olla päässänne tonttulakit. Tonttulakki antaa teille tontun nopeutta, ketteryyttä ja huomaamattomuutta jumpan ajaksi.Luukku 10
Tonttu kurkkii oksalta
Tänään on syytä saada oksakuuselle istumaan muutama metsän tonttukin. Niinpä vain askartelutarvikkeet esiin ja tonttuja askartelemaan!
Vielä kaulahuivi niin on valmista!

"Mikä tämä on?"
Luukku 11
Tänään on jännittävä päivä, pääsette syömään perhekerhossa joulupuuroa. Mikä siinä sitten niin jännää on? No manteli tietysti! Perinteisesti joulupuuroon sujautetaan aina yksi manteli. Se joka mantelin saa....niin mitä....no se on keittäjästä tai talon tavoista kiinni! Toisissa paikoissa sanotaan, että mantelin saanut henkilö on onnekas ja manteli tuo hänelle hyvää onnea, toisaalla se johtaa saajansa johonkin tehtävään esim. laulamaan puuron keittäjälle. Mitähän muita hauskoja tapoja voisi olla mantelin saajalla...? Missä muualla mantelia käytetään? Miltä manteli maistuu? Voitte maistella jokainen mantelia ja loput voitte viedä eläimille oksapuun juurelle jouluherkuiksi.

Luukku 12
Pikkulinnut ovat ihastelleet kaunista kuustanne ja haluaisivat tulla sen oksille istumaan ja laulelemaan joululauluja. Askarrelkaa siis puuhunne tämän kuvan avulla pieniä lintuja ja laulelkaa lintujen kanssa tuttuja joululauluja.


Luukku 15
Jouluna on myös lupa herkutella, tehkääpä siis yhdessä jouluista piparijäätelöä ja herkutellaan silllä välipalalla!
(kaikki lapset olivat viikkovapaalla , joten luukku jäi tekemättä)

Luukku 16
Joulun tunnelmaan kuuluu ennen kaikkea hyvä ja lämmin mieli. Miten sinä voisit antaa ystävällesi hyvän mielen? Voisitte kertoa toisistanne mukavia asioita ja näin jokaisen joulumieli on vieläkin parempi!

Porukka on alkanut sairastelemaan ja kato näkyy hoidossa :( Tätä tehtävää oli tekemässä 2 lasta, mutta pientä jutunjuurta saatiin kuitenkin aikaiseksi.


Luukku 17
Olki on joulun perinteinen askartelumateriaali. Pujottakaa lankaan olkia ja puuhelmiä ja näin saatte kauniin nauhan kuuseenne.Luukku 18
Metsän eläimetkin viettävät joulua. Heidän ei vain ole ihan helppo löytää metsästä syötävää talven aikana. Ilahduttakaa metsän eläimiä ja miettikää, mitä eläimet haluaisivat syödä? Käykää viemässä heidän herkkujaan metsään.  KAIKKI SAIRAANA JA VAPAALLA :(

Luukku 19
Mitä kuusestanne vielä puuttuu? Latvakoriste tietysti! Millaisen latvakoristeen haluaisitte kuuseenne laittaa/tehdä? Miettikää asiaa yhdessä ja huipentakaa joulukalenterinne tämän koristeen paikalleen laittoon! Hyvää joulua kaikille kalenterin avaajille!  KAIKKI SAIRAANA JA VAPAALLA :(

Eli joulukalenterimme jäi hieman ikävästi kesken, sillä ryhmämme alkoi sairastamaan oikein porukalla. No parempi näin niin kerkeävät sitten vielä todennäköisesti aatoksi paranemaan ja nauttimaan joulusta! Tähän kuvaan päätän tämän vuoden postaukset ja toivotan kaikille blogin seuraajille ihanaa joulun aikaa. Kirjoittelut jatkuvat ensi vuonna!
                                                                              -Katri-

Ei kommentteja: