perjantai 30. elokuuta 2013

Sieniviikko vajaalla miehityksellä ja käsityöinnostusta

Tällä viikolla piti viettää sieniviikkoa ja toiminta olla siihen liittyvää. Taikasienielämys (edellinen postaus) liittyi myös tämän viikon aiheeseen ja muuta pientä ollaan kyllä puuhasteltu, mutta....meillä on puoleyt porukasta yhä sairaana ja viikolla oma poikanikin kuumeili yhden päivän. Niinpä on toiminta jäänyt hieman vähemäksi mitä piti, onneksi alkuviikosta teimme paljon asiaan liittyvää yhdessä, niin kerettiin edes jotain ennen sairastumisia :)

Minkäslainen se sienilakki olikaan?
Viikko alkoi sieniaskartelulla. Tein lapsille taikataikinaa ja he saivat muotoilla siitä sienne lakin purkin kannen päälle. Sitten lakki kuivatettiin uunissa ja maalattiin halutun näköiseksi. Kolme lasta halusi kärpässienen ja yksi tatin. Kun maali oli kuivunut, täytettiin pukki haluamilla asioilla, tällä kertaa materiaalit olivat luonnosta kerättyjä asioita. Sitten vain lakki kiinni purkkiin ja valmista tuli! Nämä olivat myös hauskan näköisiä led kynttilä sisällä, käytin näitä niin taikasieni elämyksen yhteydessä hämärässä huoneessa :)


Sienen jalkaan koristeita :)


Maalia lakkiin!
Valmiita sieniä ensimmäiset led kynttilöillä ja toiset koristeltuna, (osalta puuttuu vielä purkista koristeet).
Sieniä löytyi hienosti!Kävimme myös etsimässä ympäristöstä erilaisia sieniä, niin metsästä, kävelyreiteltä kuin leikkikentiltäkin ja niitähän löytyi joka paikasta! Huomasimme, että sienet ovat eri värisiä ja eri muotoisia ja osassa oli reikäkin, eli niitä oli käynyt esim. etanat mauskuttelemassa."Taas uusi sieni!" Köyhän miehen silta ;)Näitä retkä ja reissuja tehdessä lasten huomaamatta treenaamme myös paljon erilaisia liikunnallisia ja kehon hahmotuksellisia asioita, tässäkin erittäin hyvä esimerkki siitä. Metsään mennessä ylitimme "sillan"; tasapainoilua, jalka aina  toisen eteen ja paljon tarkkaavaisuutta :) Ja tämän sillan takia lasten mielestä olimme kokeneet juuri seikkaulun ja he olivat siitä aivan innoissaan!


Luimme tällä viikolla myös paljon sieniin, metsään ym asiaan liittyviä satuja ja pelasimme myrkkysieni leikkiä. Pöllövaari kävi tuomassa lapsille myrkkysieni leikin sienet ja koris ja opetti lapset leikkimään tätä leikkiä.
"Kuinkahan monta saan kerättyä?"
Minuun on iskenyt nyt myön monen vuoden "vihaan ompelukonetta"- vaiheen jälkeen ompeluinto! Niinpä ryhmään on tullut uusia juttuja kankaiden ja lankojen parista:

Kävimme perheeni kanssa ikeassa ja sieltä löysin valmiiksi leikattuja kangastilkkuja rullalle käärittynä ihan pilkkahnitaan ja päätin ostaa niitä. Näin ollen ryhmäämme on tuullut liuta uusia hernepusseja ja osa tilkuista odottaa vielä käyttöä johonkin uteen inspiraatioon...Lisäksi löysin ikeasta ihanan kankaat, jota lapset saivat värittää kangastusseilla. Tein tästä kankaasta legoille pussukan, jonka päällä on hyvä isompien poikien rakennella legoja ja sitten ne on helppo siivota vetämällä vain nyöristä uudestaan taas pussiksi. Näitä pusseja olisi kätevä käyttää myös monien muiden lelujen säilytykseen ja sitten vain naulakoita seinille ja pussit niihin :) Kangas on myös niin ihana että uusia ideoita sen käyttöön on päässä pöyrimässä...

Ja yllätys, yllätys, jotta ikean kankaita ei olisi liian vähän kotonamme, niin ostin vielä yhtä kangasta. Siitä tein ryhmäämme istuinpaikkamerkit ja käytin näitä myös esim. sienielämyksen aikana rekvisiittana/myrkkysieninä.

Vuoden ajan olen jo pähkäillyt, että pitäsi tehdä omaan ryhmään rytmirinkula. Tämän välineen tunnistaa ainakin kaikki ne, jotka ovat käyneet pikku kuplat- koulutuksen. Nyt sitten sain senkin aikaiseksi! Olen kyllä ylpeä omasta aikaansaannoksestani, se on todella toimiva ja hintaa tuolle kapsitukselle tuli noin 10€ eli selkeästi halvempi kuin aitona ostettuna :)


Käsityöinnostukseni aikana olen myös saanut aikaiseksi virkata ryhmään pieniä sieniä ja ne toimivat nyt niin myrkkysienileikissä jatkossa kuin monessa muussakin laskemissen ym liittyvässä toiminnassa :)

Sellainen sairastelu/sieniviikko tällä kertaa, ensi viikolla eletäänkin sitten jo syyskuuta! Ihanaa viikonloppua ihmiset ja nauttikaa viimeisistä lämpöisistä keleistä, ensi viikolla alkaa syksy!


Ei kommentteja: