maanantai 2. syyskuuta 2013

Syyskuun laulut

Syyskuun lauluihin valikoitui sateenkaaren talossa laulu luonnollisesti, koska ryhmämme vuoden punaisena lankana on värit ja nyt ryhmässä on myös lauluun kuuluva rytmirinkula!

Sateenkaaren talossa on kaikki värit jonossa ,
Sateen kutsua oottaen, jalat tanssien.
Perätysten kulkevat, kongan tahdissa keinuvat,
Sateen kutsua oottaen, jalat tanssien.
Värit lentää ylös ja alas
Ja eteen ja taakse,
Oikeaan, vasempaan ja kerran uudestaan.
Sateenkaaren alla on aarre!
Kuuleeko kukaan sateen kutsua? Kuuleeko kukaan sateen kutsua?
Matkan tekkoon, matkan tekkoon...
Punainen! Oranssi! Keltainen! Vihreä! Sininen!
Indigo ja liila!

Laulussa istumme/seisomme rinkulan kanssa ringissä pitäen jokaiosen pitäen rinkulasta kiinni kaksin käsin. Alussa paukutamme käsillä reisiin rinkulalla laulun rytmissä ja kun säkeistössä alkaa kohta "värit lentää" siirrämme inkulaa sanojen mukaan ylös....ym.
Jatkamme rytmin siirtämistä reisiin taas ja jokainen katsoo samalla, minkä värin kohdalla on. Seuraavaksi säkeistössä käydään läpi rytmirinkulan värit yksitellen ja kun laulussa tulee oman kohdan väri, nostaa lapsi omalta kohdalta rinkulaa ylös ja alas :) lapset ovat heti rakastuneet tähän lauluun ja rytmirinkulaan yli kaiken!

Ehdoton hitti viimesyksyltä oli kaksi pientä peikkolasta ja sen otamme myös tänä syksynä "ohjelmistoon" Tuossa laulussa on oikeasti olemassa useita säkeistöjä, viime vuonna käytimme vain ensimmäistä niistä ja näin teemme myös nyt Syyskuussa. Käytämme säkeistöä pienenä sateena, kovana sateena ja lopulta ukkoskuurona ja käytämme näin ollen äänemme eri voimakkuuksia ja soittimia hyödyksi tätä laulua laulellessamme. Lokakuussa jatkamme sitten opettelemala lisää säkeistöjä :)

Kaksi pientä peikkolasta,
istui kärpässienen alla.
Sataa rop rop rop,
sataa rop,rop,rop,
sataa aivan kaatamalla!

Tein ryhmäämme myös ensimmäisen sadekepin ja aion käyttää tätä erityisesti seuraavassa laulussa :
Sateessa istun sateenvarjon alla, kuuntelen ropinaa kaikkialla!
Leikissä olemme sateenvarjon alla ja soitamme sadekeppiä. Laulun loputtua lähdemme pois sateenvarjon alta ja ihastelemme aurinkoa esim. triangelit tms soittimen soidessa. Kun sadekeppi alkaa taas soimaan, lapset ryntäävät takaisin sateenvarjon alle suojaan ja alamme taas laulamaan tätä helppoa laulua :) Laulun aikana lapset voivat ropistella sormien päitä lattiaan ja tehdä näin myös sadetta :)

Tänä syksynä lorupussin tilalle otankin laulun, jossa lopulta pussista löytyykkin ihan mitä vaan!
Laulun nimi on taikuri taikoo ja laulussa meillä on pussi, josta nousee aina milloin mitäkni ja säkeistö loppuu tähän "löytöön". Pussista noussut esine/kuva herättää usein jonilaisen keskustelun tai voin kysyä siitä haluamiani kysymyksiä, esim joku kerta minkä värinen tämä on? Kuka on maistanut tätä? Asuuko meillä suomessa näitä? Onko tämä oikea vai satuhahmo ym ym ym. tämän laulun avulla jutusteluyhteys lapsiin aukeaa kuin taikurin napsautuksesta ja ne arimmatkin alkavat jutstelemaan muiden mukana :)

Taikuri taikoo simsala bim! Löytyykö pussista jotakin?
Kohtapa nähdään, oottappa vaan, mitähän se taikuri taikookaan.
aa....aaa....aaaaaaaa.... auton! (esine tulee pussista ja se lauletaan tähän)
Laulun sanat ja nuotit löytyy Maharumpu kirjasta ja kirjaan liittyvältä cd levyltä myös äänitettynä.

Keskiviikon "muskareissa" tulee lauleltua tietysti myös paljon muita syksyn lauluja ja jumpilla käytän myös paljon leikkilauluja syksyyn liittyen syyskuussa.

Ei kommentteja: