perjantai 4. lokakuuta 2013

Lokakuun laulut ja lorut

Lokakuukin on startannut ja tuonut mukanaan ryhmäämme muutaman hauskan ja tällä kertaa myös toiminnallisen laulun ja lorun. Ensinnäki ryhmä sai nyt syksyisen lorupussin, eli pienet pääsevät taas innoissaan nostamaan lorukortteja pussista omalla vuorollaan.

Ryhmässä on myös jonkin verran lauleskeltu lehdet lentää- laulua, mutta nyt otan sen ohjelmistoon selkeämmin ja mukana on myös hauska leikki. Tein talouspaperirullasta puun ruongon leikkaamalla toisen pään suikaleiksi ja taivuttamalla suikaleita alas päin. Leikkasin silkkipaperista lehtiä ja laitoin ne suikaloidun pään päälle. Nyt kun rullan sisälle puhaltaa, lähtee lehdet upeasti lentoon ja lapset nappaavat niitä kiinni laulun laulettuaan :) Tässä voi tehdä myös niin, että jokaisella lapsella on oma vuoro puhaltaa, näin opitaan taas oman vuoron odotusta. Tämä leikki on myös erinomainen suujumpparahrjoitus puhaltamisen myötä :)
Pähkäilin myös kovasti, miten saisin sateen mukaan ohjelmistoon ja saamalla oli kiva yhdistää loruihin värit, koska ne meidän vuoden teemamme on. Lopulta päädyin loruilemaan itse sade lorun ja tein siihen liittyvää reksvisiittaa:

Pumpulipilvestä ripsahtaa
vettä alas ropsahtaa!
Syntyy värit valossa,
huomaatko ne pisaroissa?
Keltaisia pisaroita,
veden ipanoita!

Pisarat ovat pussissa ja aina lorun aikana sieltä jokainen lapsi nostaa yhden pisaran vuorollaan ja sen väri sanotaan loruun. Lapsi saa käydä kiinnittämässä pisaran tauluun.
Toinen tapa leikkiä tätä, on se, että aikuinen jakaa kaikille eteen pisaroita ja alkaa sanomaan lorua. Kun aikuinen tulee lorun kohtaan, jossa väri sanotaan, tulee lapsen katsoa, onko hänellä tämän väristä pisaraa. Jos on, hän käy kiinnittämässä sen tauluun :)


Soittimia on aikomus käyttää tässä kuussa eritoten tutussa  laulussa:
Lammikon pinnalle pisaroita tippu,
niitä tuli taivaalta aikamoinen nippu! 

Tässä kuussa vietetään myös nallepäivää ja siksi valitsin lauluihin mukaan:

Nallet tallustaa lammenrantaan onkimaan. Pienin suuren kalan saa, muut
ei ollenkaan.

Nallet tallustaa mustikoita maistamaan. Pienin marjat mussuttaa, muut ei
ollenkaan.
Nallet tallustaa sienimetsään poimimaan. Pienin täyden korin saa, muut
ei ollenkaan.
Nallet tallustaa karhuluolaan nukkumaan. Pienin hyvän unen saa, muut ei
ollenkaan.

 Ja toki lauluissa jatkaa yhä kestosuosikit mm.  kaksi pientä peikkolasta, josta on olemasa myös muita säkeistöjä, katsotaan miten aika riittää, alammeko kentien opettelemaan niitäkin :)


Ei kommentteja: