perjantai 24. tammikuuta 2014

Lumilinnaviikko

Harva saa työskennellä tällaisissa maisemissa, aaahhhh!
Kuten alkukuvasta näkyy, niin viikonloppuna ei tullut pätkääkään lisää lunta, pakkasta tosin senkin edestä ;) Nyt on kyllä niin postikorttikelit olleet koko viikon, että ihan pakko on mainostaa tämän työn mahtavia puolia täällä; kuinka moni saa työskennellä tällaisen maiseman ympäröimänä päivisin? Minä ainakin tämän viikon!

Suunnittelua ja pähkäilyä
Tuo lumitilanne ei ihan istunut viikon teemamme "lumilinna". Alkuperäinen suunnitelma kaipasi jälleen kerran hieman muokkausta, sillä ulos emme alkuperäisen suunnitelman mukaisesti tulleet lumilinnaa tuosta määrästä lunta saamaan kasaan. LIsäksi  pakkanen oli usein aamuisin -23C joten eipä tuosta lumesta paljon mitään muovaannukkaan.

Maanantain alkoi sillä että luettiin muumilukemistosta Muumilaakson lumilinna satu. Sadussa on kivoja kuvia lumilinnasta ja sen avulla yhdessä löysimme monta tärkeää seikkaa, joita lumilinnassa voisi olla.
tornin dippaus liimaan ja sitten paikalleen!

Tämän sadun johdattaman päätimme askarrella yhdessä yhteisen lumilinnan. Toin lapsille pienemmän pöydän, jonka äärellä jokainen ylettyy yhtä aikaa lumilinnaa kasaamaan ja paljon erilaisia materiaaleja, joista linnaa voi alkaa kasaamaan. Aluksi totesimme, että piti päättää minkä muotoinen linnasta tulee; neliö, ympyrä, kolmio vai mikä? Lapset päätyivät klassiseen neliön muotoon ja alkoivat asettelemaan talouspaperirullia (tulevia torneja) niin, että muoto olisi neliö....vaikeaa....lopulta he tajusivat, että tornit olisi parasta laittaa kulmiin.
pumpulia, pumpulia!
Liimasimme tornit paikoilleen, pienet saivat jäädä liimaamaan pumpulia linnan ympärille ja isot lähtivät leikkaamaan saksilla. Lapset oli ihan innoissaan ja latelivat minullekkin tehtäviä; "piirrä meille sellset seinät missä on niitä neliöitä, me leikataan ne" ja "joo, ja niihin tarttee leikata ikkunoita ja ovia!" niinpä piti sitten yhdessä suunnitella myös niiden paikat ja minähän piirsin ;)

saksityöt on isojen hommaa ;)
osien kokoamista
Kun kova saksiurakka oli isoilla pojilla suoritettu loppuun, piti liimata kaikki seinät vielä paikoilleen ja torneihin katot ja jättää linna kuivumaan. Seuraavana päivänä linna sai päälleen maalia, hilettä, pumpulia ym ympärilleen koristamaan sitä ja taikataikinasta sinne muovailtiin linnan asukkeja. Lopulta linna sai vielä itselleen taustan. Tämän avulla pääsimme tutstumaan syvemmin kuukauden väriimme siniseen, sillä tutkimme sinisen eri sävyjä. Toin eri värisiä sinisiä papereita linnalle taustaksi ja päättelimme, mitä eri väriset taustat voisivat tarkoittaa? Lopulta totesimme, että vaaleansinisellä taustalla olisi päivä ja mitä tummempaan mentäisiin, sitä lähempänä olisi ilta ja yö. Tämän perusteella totesimme, että meidän oli päätettävä, mikä vuorokauden aika linnassa olisi ja valittava sen mukaan oikean värinen tausta linnalle. Lopulta linnaan tuli ilta äänestyksen lopputuloksena. Taivaalle piirrettiin tähtiä, kuu ja lumisadetta. Loppuviikosta lapset saivat vielä kertoa oman sadun lumilinnan tapahtumista ja asukeista ja oma tarina kirjattiin jokaiselle vihkoon ylös ja luettiin kaikille lumilinnan äärellä.maalausta ja liimausta
liimaa ja hilettä koristeeksi
"mikähän tästä tulisi?"


Taikataikina on ihan parasta puuhaa!


Sitten äänestetään taustaa!


Lopputulos on upea; linnassa asustaa ainakin lumimato, kettu ja kaksi nimetöntä ökkiäistä ;)

 Lumilinna aihetta on myös käyty läpi loruissa, olemme tällä viikolla lorutelleet ja leikkineet sanoin

"lumilinnan rakennan,  
suuren sekä mahtavan. 
Pakkanen kun paukahtaa
linnaani se vahvistaa!"

Tämä on oikeasti laulu, mutta olemme lorutelleet sen ja olen keksinyt siihen käsiliikkeet, joita teemme lorun mukana.

 Kerroin myös lapsille, että sellaisella paikkakunnalla kuin Kemi, on olemassa joka talvi valtavan kokoinen lumilinna. Kävimme katsomaassa ison kasan kuvia tästä lumilinnasta googlen kuvahaun kautta. Kuvat olivat kyllä upeita ja todella vaikuttavia. Totesimme myös, että lumilinnassa oli käytetty paljon jäätä ja upeita värikkäitä valoja, taitaa olla ehdottomasti käymisen arvoinen paikka jos tuolle suunnalle joskus talven aikana eksyy :)

Ulkona ollaan leikitty värjätyillä jäillä ja tein lapsille yllätykseksi ulos myön isoja jääkuulia ilmapallon avulla. Ne ovat olleet ehdoton suosikki perinteisten maitotölkkikuutioiden rinnalla. Mäkeäkin on käyty kovista pakkasista huolimatta laskemassa, ulkoilut olen ajoittamut nyt usein vasta iltapäivään, jolloin pakkasasteita o ollut muutama vähemmän kuin aamusta. 

Tällä viikolla on myös perhekerhoiltu ja muskaroitu sekä käyty satutunnilla. Satutunnilla oli todellinen tungos; johtui varmasti keleistä, ja olemme saanneet uuden ihanan kirjastontätin satutuntunteja vetämään. Joskohan nuo pakkaset alkaisivat jo vähän hellittämään niin saataisiin isompia juttuja puuhasteltua siellä ulkosallakin!

Ihanaa viikonloppua kaikille!

1 kommentti:

Ipana kirjoitti...

Meilläkin oli suunnitelmissa tällä viikolla tehdä noita jääpalloja lasten kanssa, siirrettiin kumminkin homma toiseen päivään kun täällä pakkanen paukkuu niin, ettei ulos aamusta ole asiaa.