perjantai 30. lokakuuta 2015

Yöelämää lokakuussa


Tämän kuun loppupuoliskolla tutustuttiin yöeläimiin vauhtivarvasviikkojen jälkeen. Meidän ryhmässä käytiin läpi siilin, pöllön ja lepakon elämää.

Luimme ihan oikeaa tietoa eläinkirjoista, kävimme paljon läpi satuja, joissa nämä eläimet seikkailevat ja pari mukavaa satua ihan yöeläimien elämästäkin löytyi :) Askertelimme jokaisen eläimen myös leikkihuoneen taululle ja leikeissä ja puuhissakin tämä aihe näytteli omaa osaa: leikkientällä roikuttiin jaloista pää alas päin kuin lepakot, pimensimme aamuisin leikkihuoneen ja leikimme yötä; käytimme taskulamppuja huoneessa esim. jonkin pehmoeläimen etsintään kuin hyvän hämäränäön omaavat pöllöt ym.

Siilille loruteltiin ja leikittiin rakentavamme talvipesää lehdistä.
Keksin lorun jossa heittelimme lehtiä ilmaan ja keräsimme ne siilille talvipesäksi, lopuksi siili pääsi sinne nukkumaan, jokainen lapsi sai laittaa siilin sinne vuorollaan:

Lehdet lentää ilmassa,
lehdet lentää ilmassa!
Kasalle ne laitamme,
kasalle ne laitamme!
Tule tänne siili,
tässä sulle kaveripiiri.
Sinulle tehtiin talvipesä oma
ja vuode sinne lämmin ja soma!

Lehtien keruuta
Siilille vuode lämmin ja soma!Pöllölle pumpulimasu
Hu-huu!


Lepakot lennossa
Lepakolle siivetTaudit ovat alkaneet jylläämään ryhmässä ja lisäksi tässä kuussa on ollut syyslomat. Naistä johtuen ihan kaikkea suunniteltua ei ole ehditty toteuttaa. Muskarikin jäi harmillisesti tässä kuussa yhteen kertaan sairasteluiden ja halloweenin painaessa päälle. Muskarissa lauleltiin pöllösta ja käytiin läpi syksyn tuloa. Koska värien opettelua ei voi pienillä olla koskaan liikaa, keksin muskariin uuden värilaulun lapsille: (Sävel Ukko Nooa)

Pärekoriin, pärekoriin lehti tipahtaa.
Mikä väri sulla, mikä väri mulla?
Punainen lehti, punainen lehti koriin tipahtaa!

Laulun alussa jaoin lapsille eri värisiä lehtiä ja otin itselleni kaikkia värejä yhden. Lapsen piti laulun aikana seurata minkä värisen lehden koriin tiputin ja tuoda oma samanvärinen lehti koriin (jos sen värinen lehti löytyi omista lehdistä)

Toinen lehtilaulu muskarissa oli myös oma versioni pitkästä lakritsasta (sävel)
Korissa aarre odottaa,
kurkata koriin kohta saat,
riemuita saamme varmasti,
lehdet kun ilmaan lennähti!!!

Heitin korista lehdet ilmaan ja lapset saivat kerätä ne innoissaan takaisin koriin yksitellen. Pari kertaa näin leikittyämme muutuimme lehtikoneiksi: Istutaan maassa pepullaan jalat avattuna eteenpäin. Kone liikkui eteenpäin peppu maassa kiinni ja aurasi lehtiä jalkojen väliin. Lopuksi lehdet ajettiin korin luo.

Ihan oikeatkin lehdet ovat ilahduttaneet lapsia
Olihan se satuviikkokin tässä kuussa niin puoltaa tuota lukemista ;)Tässä kuussa on myös käyty uimahallireissulla, luistelemassa syyslomalla jäähallissa ja pidetty mm. pullaperjantai ja kaveriryhmän kanssa aistiseikkailu :) Kotopäivässä muiden perhepäivähoitajien kanssa löysimme metsästä yöeläimiä jotka kertoivat itsestään ja teettivät meillä eriliaisa tehtäviä mm. Kaikuluotausleikin, äänien kuuntelua maassa pötköttelemällä ja rakentamalla siilille lehdistä talvipesän.
Siiliaskartelun kontaktimuovi oli kovin tartuvaista pikuksormiin....
Syksyn musiikkia ja värejä kynttiän valossa, ihana aamu!
Myös pöllöllä oli kirjeessä asiaa lapsille
Kotopaikan löytöjä: Siili


Taitaa tulla kovat kyydit kohta ;)Kerran opittu aina muistissa!

Kuukausi päättyi Perhepäivähoidon yhteisiin Halloween pirkeisiin, jossa oli erilaisia tehtäviä ja lopuksi jokainen lapsi sai herkutella löytämillään haamurusinoilla.Kuukauden huippu suosittu leikki on ollut pöllön piilotus; Huone pimennetään ja lapset saavat taskulamput. yksi lapsista käy piilottamassa pöllön huoneeseen ja muut etsivät sen lamppujen avulla!
Jännää odottelua kun pöllöä piilotetaan
Missä on pöllö?


Löysin!!!!


Toisinaan pitää olla myös....
PULLAPERJANTAI!

Näin taittui tämäkin kuukausi ja Marraskuuta lähdetään etenemään esi viikolla. Syksyisin terkuin

-Katri-Ei kommentteja: