tiistai 3. toukokuuta 2016

Huhtikuun hulinat!

Viimeiset lumipyllymäet!
 Huhtikuu on ollut ennen kaikkea muuttuvien kelien aikaa. Näistä maisemista lähdettiin liikkeelle, eli lunta löytyi vielä maasta ja sillä pystyi leikkimään. Kelit muuttuivat vesisateeksi ja lumi suli, tuli ne iiiiiihanat kurakelit ja vesilätäköt!!!
Vesileikit!!!
Iso kuiva kuoppa!
Lopulta kuukausi loppui kauniiseen auringon paisteeseen ja nurmi alkoi vihertämään, ihana kevät!
Mahlaa valuttamassa

Tämän kuun teemana on ollut kevätseuranta ja luonnon kasvuun lähtö. Olemme retkeilleet luonnossa paljon ja puuhastelleet näillä retkillä vaikka mitä kivaa. Ensimmäinen metsäretki oli hyvinkin jännä, sillä pääsimme kokeilemaan mahlan valutusta koivusta ja pääsimme maistamaan mahlaa. Samalla reissulla luonnosta löytyi kivoja tehtäväkortteja, joissa piti etsiä luonnosta erilaisia asioita esim. isompi puu kuin sinä tai pienempi keppi kuin kenkäsi."No miltä se maistuu?"
Täältähän löytyi tehtäväkortti!
Kato kuinka pitkälle mä hyppään!Seuraavalla metsäretkellä lähdimme katsomaan joko muurahasiperhe olisi jo herännyt kotipesässään, mutta vielä ei liikettä näkynyt. Samalla reissulla kotimetsäämme oli liidellyt erilaisia hyönteisiä ja iso kasa hyönteisten munia. Hyönteiset olivat kadottaneet munineet munanasa ja lapset pääsivät auttamaan niiden etsinnässä. Jokaisella hyönteisellä oli onneksi mukana numero, josta pystyimme päättelemään montako muna kuin oli kadottanut

Ötökkä ja mukana numero 1
Mä autan sua! 1,2,3,4,5...
Retkieväät on niin parasta retkillä!
Yksi retkistä tehtiinkin yhdessä muiden hoitajien kanssa, kävimme laavulla tutustumassa jokamiehen oikeuksiin ja samalla söimme ruoan ja pastelimme tikkupullat nuotion äärellä.

Lähtekäämme metsään....retkelle!
Tikkupullaa tulossa!
Olemme käyneet lisäksi kävelemässä pitkin ja poikin ja etsineet luonnosta kevään merkkejä, jotta kevätseurantataulukkoon tulisi lisää rukseja. Bongaukseen innostui myös perheet kotosalla kivasti ja erityisesti viikonloppujen jälkeen rukseja kertyi kivasti. Nyt meiltä puuttuu enään yksi ruksi ; koivu hiirenkorvalla kohdasta. Iso kiitos koteihin kevään bongauksessa mukana olemisesta!

Paljon on myös askarreltu kyseisen teeman merkeissä. Aloitimme kevät/kesätaulun luomisen kuun alussa. Ensimmäinen askartelu olikin huisin hauska, sillä teimme koivupuut mahalautatekniikkaa apuna käyttäen; Toinen kaveri makaa laudalla( myös skeittilauta käy mainiosti) ja pitää kynää kädessään. toinen kaveri työntää lautaa eteenpäin ja näin jää suoria viivoja paperille. Niistä sitten katsotaan sopivat koivut ja esim. käytetty pankkikortti on hyvä väline mustien värijuovien maalaamiseen koivun runkoon.
Hienoa viivaa syntyy
Myös pienet voivat harjoitella tätä
Upeaa jälkeä!

 Muurahaispesän askartelimme liimaamalla tapetin palaan ison kasan havunneulasia kiinni.

lisää neulasia!Lintuja on tehty kahdenlaisia; haarapääskyt leikkasimme kartongista ja taittelimme lentämään kattoon ja "töyhtöhyypät" tehtiin massapalloista ja sanomalehdistä liisterillä liimaten.

massapallon ympärille sanomalehteä
sanomalehtipala on liukas!

mahtavat linnut niistä tuli :)


Haarapääskyjen leikkelyäMetsässä alkoi myös lopulta kukkimaan, ensin tuli leskenlehdet ja sitten jonkilaiset satumaan kukkaset ;)
Hapsutusta ja taittelua....
siitä tuli kaunis leskenlehti
ympyröiden leikkelyä ja liimailua
minäkin askartelen!

Tältä taululla nyt näyttää :)

Puuhattu on myös monenlaista muuta. Olemme käyneet puutarhalla katsomassa erilaisia kukkasia ja jokainen lapsi sai valita itselleen mieluisan orvokin joka istutettiin leikkipaikalle.

puutarhalla

Istutetaanpa kukat ruukkuunNyt on ollut myös muskarikuukausi ja muskarissakin on lauleltu ötökkälauluja ja käyty laulujen mukana metsäretkeilemässä.

Rytmirinkulaa laulun tahdissa
Leikkivarjo ja pallot, huisin hauskaa!
Rumpuringissä rytmejä etsimässä!


Liikuttukkin on monenlla lailla, perinteinen uimahallireissu on taas kerran heitetty, ja ulkona hittijuttuja on ollut nyt sähly ja itsensä vetäminen eteenpäin skeittilaudalla hyppynarusta kiinni pitäen. Lapset itse keksivät hauskan leikin liukumäkeen, vihreetä kastelukannua näytettäessä saa laskea alas, punaista näytettäessä ei :) Sisällä on pidetty jumpparataa useampaankin otteeseen, yhä se on aina niin kovin hauskaa!


Tunnelsta tullaan
Kärpässienipolkua eteenpäin
Punainen; ei saa mennä!

JEE! pääsen eteenpäin!
Lisää kuvateksti
Muovailuvahaa ja erilaisia koristeita mielikuvituspuuhunPalikat ja eläimet sopii yhteen!
 Kuukausi loppui vapun viettoon. Vappuviikolla kävimme perinteisesti kuuntelemassa Valle vauhtitossua, mitä uutta hänellä olisi tällä kertaa kerrottavana?
Tällä kertaa vettä tuli taivaalta ....no miten sen nyt sanoisi...IHAN TERPEEKSI ;)

Valle odotti meitä sateenvarjon alla ja kertoi vapun perinteistä, Hänen ystävänäsä palle oli kuulemma hassu veijari ja osasi irrottaa itsestään osia. Nytkin Valle tiesi, että Palle oli tehnyt hanelle jekun ja mennyt ihan palasiksi maastoon. Lapset halusivat nähdä millainen palle oli ja päättivät lahteä etsimään pallen osia ja koota hänet. Osia löytyi kivasti ja sateen johdattelemana menimme pallea kokoamaan suojaismpaan paikkaan. Palle saatiin kasaan ja lopuksi Valle tarjosi lapsille vappumunkit ja simat!


löydetyt Pallen osat
Valle vapun vietossa

Palle Perjantiana meillä sitten vielä juhlittiin vappua pukeutuen, puhallellen ilmapalloja ja serpentiinejä. Kävimme torilla katsomassa päiväkodin vappulauljaisia ja välipala syötiin piknik meiningillä terassilla.
Vapun pukeutujakansa

piknik menu!

Syömään!   

 Kesäistä Toukokuuta toivotellen Katri


Ei kommentteja: