tiistai 31. toukokuuta 2016

Toukokuun touhut

Aloitetaanpas toukokuun touhuista kertominen jo hieman Huhtikuun puolelta, sillä silloin aloitimme jo äitienpäivälahjojen teon. Äitienpäivälahjat koostuivat tänä vuonna lasten posliinitusseilla koristelemista ruukuista/kipoista, lasten kylvämistä auringonkukan taimista ja kukkakorteista.
posliinitusseilla väriä ruukkuun
Kortit äideille


Taimen istutus ruukkuun
Tämä olikin tänä vuonna haastava lahja, sillä helatorstai sattui samalle viikolle ja näin ollen osa paketeistä lähti koteihin jo keskiviikkona....pientä delegointia sisaruksille ja lasten iseille...kaikki taimet olivat kuulemma hengissä äideille päästyään ;)
Toukokouun aiheena oli luontomateriaalit ja niistä askartelu. Näin ollen tässä kuusa on käytetty paljon luonnon tarjoamia materiaaleja ja muutenkin oltu paljon luontoon liittyvien aiheiden äärellä.

Jumppakuukausikin vietettiin tässä kuussa ulkona, olimme yleisurheilemassa, palloliikuntaa tenniskentällä ja luontopolkuilemassa porukalla liikunta alueen metsässä ja vesitornilla.
Heitä pallo verkon yli
"Näin heitetään yläkautta"
Pituushyppyä harjoittelemassa
metsäpolulla piti hypellä puiden yli....
Juomatauko vesitornin mäelle päästyämme
 Ryhmäämme on tullut myös erikoinen viesti eräänä aamuna:

Hei lapset!
Minä olen Tinja, perhoshaltija. Tänään on kevään ensimmäisen lämpimän kauden viimeinen päivä ja se tarkoittaa sitä, että viimeisetkin perhoset on aika herätellä koteloistaan ensilennolle. Siinä on kova työ minulle, sillä olen ensimmäistä vuotta tässä työssä, enkä ole koskaan aiemmin perhosia herätellyt. Minua oikeastaan jännittää tämä tehtäväni aika kovasti.
Ajattelinkin pyytää teiltä lapsilta hieman apua. Tässäkin pihassa heräteltäviä perhosia on vielä kahdeksan, löytäisitteköhän te heidät kaikki? Perhoset ovat nukkumassa vaaleissa pitkulaisissa koteloissa. Jos löydät kotelon, tuo se luokseni niin herätellään heidät sitten rauhassa yksi kerrallaan. Minulla on tiedossa tapa jolla heidät herätellään.

Perhonen herää kotelossaan, kun lauluamme hänelle laulua sanoin:
Aurinko aurinko lämmittää,
perhosen siipiä virkistää.
Ihana ihana aurinko,
herätä perhonen jo!
Ja lopuksi pitää soitta triangeliin kolme kertaa!


 Niinhän me lähdimme etsimään pihalta perhosen koteloita ja kyllähän me ne kaikki kaheksan löysimekin. Toimimme ohjeiden mukaan ja saimme heräteltyä kaikki kahdeksan perhosta! Opimme samalla kahdeksan uutta perhoslajia ja totesimme että perhosilla on aika hauskoja nimiä!


koteiloita löytyy!

Triangelia piti soittaa kolme kertaa;
Mitä kotelon sisältä tulee?

Näin hienoja perhosia!

kirje ja perhoset


Etana askartelua luonnon materiaaleista
Valmiit etanat

Nallepuhin tarina ötökänmetsästyksestä....
Ötökkäjahti alkoi pihan kukkasista
Eräänä aamuna luin lapsille nallepuhin tarinan ötökkäjahdista. Lapset saivat päähänsä tuntosarvet ja mukaansa listan ötököistä joita lähdimme etsimään. ötököitä löytyi kivasti ja retken huipensi eväät. Samalla keräsimme luonnosta ötökkähotelliin materiaalia, jonka rakensime aamupäivän päätteeksi.
sitten päädyttiin metsään jahtiin

Sitten ötökkähotellia tekemään!
Valmis ötökkähotelli, vain verkko eteen vielä!

Vapaata leikkiäkin on ollut kivasti ja ulkona on leikitty niin helteisessä auringonpaisteessa kuin kesäisessä vesisateessakin.
Rytmirinkula on niiiiiin kiva lelu!

Vesileikkejä

Vapaata leikkiäAskartelimme myös taululle koivujen lomaan pienet asunnot. jokainen sai päättää kuka siellä asuu.


Maalausta

Voi kun on kivaa puuhaa!

Valmiit kodit asukkeineen
Teimme myös retken lintutornille. Kaikki uskalsivat hienosti kkivetä torniin ja trulla sieltä myös alas. Tornista näimme haukan liitelemässä sekä pari muuta lintua. Hauskinta taisi kuitenkin olla perinteiset metsäleikit ja kaatuneiden puunrunkojen päällä kävely unohtamatta eväitä ;)
lintutornille pitkospuita pitkin

Torniin kapuamista

Hienot maisetmat!
 Metsässäkin olemme käyneet taidetta tekemässä. Mukaan metsäretkelle otimme paperia, vahaliidut ja jugurttimalit. piirsimme liiduilla puun runkoa vasten ja katssoimme millaista jälkeä saimme aikaan. Löysimme myös metsästä ison kiven, ihan kuin kuonto olisi levittänyt meille ison maaluaspohjan käytettäväksi. Maalasimme siihen poishuuhtoutuvilla j aluontoystävällisillä jugurttimaaleilla taideteoksen. Vapaata leikkiäkin retkellä oli paljon, kiipesimme kiville, laskimme niitä alas, leikimme kotia isossa kuopassa ym.
Liukuen alas!
Taidetta puun pintaa vastenKalliomaalarit ;)
Eväshetki!


Puusta porasimme, sahasimme ja liimasimme puupeikot ryhmäämme!
Puukiekosta pää kehoon kiinni
Valmiit peikot

Viimeinen perhekerhokerta vietettiinkin seurakunnan leirikeskuksessa Heinlahdessa. Vettä satoi käytännössä koko aamupäivän, mutta se ei menoa haitannut, lähinnä antoi vain uusia ulottuvuuksia vapaalle leikille! Pienet kiekkokasvotkin askartelimme päivän aikana ja ruoka nautittiin tulen äärellä grillaillen.
Askartelua
Makkaran paistossa Vielä viimeiset luontoaskartelut tälle kuulle; pajusta seppeleet. Yhdessä väänsimme ja käänsimme ja koristelimme kukkasin, kyllä tuli hienot!
kukkia kiinni pajupohjaan....tarkkaa työtä!


Valmiit seppeleet päässä mun aurinkoipanat!
 Tämän kuukauden Valle vauhtitossun tapaaminen olikin samalla kevätjuhlamme. Valle oli lähettänyt kaikkiin perheisiin kutsun syntymäpäivilleen ja niitä vietimme eilen illalla. Valle johdatti perheet reitille muisteleman vuoden aikana opittuja asioita ja samalla perheiden tuli yhdessä selvittää Vallen ikä rastien määrän perusteella. Reitin lopussa Valle tarjosi lapsille vielä kehittelemänsä temppuradan, jonka päästä pääsi vielä katsomaan kuvakollaasia jokaisen kuukauden käynniltämme Vallen luota. Eihän ne synttärit ole mitään ilman syntymäpäiväkakkuja ja onnittelulauluja, joten niiden saattelemanan ilta kului rattoisasti. Valle toivotti lapsille hyvää kesää ja kertoi jatkavansa vaeltamistaan uusiin maisemiin. Hän jakoi lapsille muistoksi tästä vuodesta saippuakuplapurkit.
Kiitos Valle kun olet opettanut koko joukollemme paljon uusia asioita tänä vuonna!
Valle odottelee lähtöpaikalla perheitäKuvakollaasi vuodestaVallen kiiotspuhe perheille

 Näihin on hyvä lopettaa tämä yhteinen kevätkausi ja jatkamme vielä Kesäkuun ajan hieman rennommissa meiningeissä ennen lomaa. Luonnevika; mutta ei me kyllä paikallaan vieläkään pysytä....mutta kerhot, jumpat ym yhteiset toiminnan loppuvat tältä kevätkaudelta ;)

T:Katri

Ei kommentteja: