torstai 22. marraskuuta 2012

KOTITEKOINEN MUOVAILUVAHA

Itse tehty ja hyväksi havaittu:
 
5dl vehnäjauhoja
2dl suolaa
1,5 rkl alunaa (saa apteekista)
4dl kiehuvaa vettä
2rkl ruokaöljyä
 
 
Kuivat aineet sekoitetaan ja joukkoon lisätään vesi ja ruokaöljy. Jos taikina jää löysäksi, lisää hieman jauhoja. Jos haluat värjätä massaa, tee se elintarvikeväreillä lisätessäsi nestemäiset aineet massan joukkoon.
 
Vahat säilytetään tiiviissä rasiassa tai pussissa ja tällöin ne kestävät reilusti yli puoli vuotta hyvänä. Massa on turvallista ihan pientenkin kanssa, tosin vehnäallergisten kanssa muovailuvahan käyttöä tulee miettiä jokaisen kohdalla erikseen. Oma vehnäallerginen poikani massaa voi käyttää, koska ei sitä suuhun laita ja saa oireita ainoastaan vehnää syödessään. 
 
 
Massassa käytetty aluna on apteekista saatava tuote. Ongelmana lähinnä on pakkauskoko...yksi pakkaus on kilon, joten siitä riittää todella moneen massaan! Itse ostin alunaa kilon paketin ja jaoimme sen paikallisten perhepäivähoitajien kansa porukassa. Nettiä selaillessani huomasin myös, että toiset ovat käyttäneet alunan tilalla 1rkl sitruunahappoa, jota saa selkeästi pienemmissä pakkauksissa myös apteekista. Tämän vaikutuksesta massaan minulla ei ole kuitenkaan kokemusta.

3 kommenttia:

Annu kirjoitti...

Meidän apteekki myy (tai ainakin viimeksi myi) alunaa ihan painon mukaan, itse ostin viimeksi n. 60g joka on n. neljä rkl, kun muistin että yhteen satsiin menee kaksi lusikallista.

Maj kirjoitti...

Mahtava idea, täytyypä laittaa muistiin. :) Minkä hintaista oli tuo aluna?

Aurinkotäti- kirjoitti...

kävin alunaa kyselemässä myös naapurikaupungin yhdestä apteekista ja myivät sielläkin vain kilon purkkia. Purkin hinta on n.20€. täällä perustelivat asiaa sillä, että alunaa käytetään yleensä värjäämiseen ja silloin sitä kuluu enemmän...mutta eihän tuo kallista ole kun porukalla ostaa :)