keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Veden säästö viikko

En ole muistanutkaan täällä blogin puolella mainita, että jokaiselle kuukaudelle kuntamme perhepäivähoidossa on olemassa oma teema. Koko vuoden sitoo yhteen kestävä kehitys- teema, jonka alateemoja käydään läpi joka kuukausi. Marraskuun teemana on veden säästö.

Nyt kun isänpäivähumu on ohi niin kerkesimme tällä viikolla käydä lasten kanssa tätä teemaa lävitse. Veden säästö aihe tuntui aluksi melko haastavalta pienten lasten kanssa, mutta kun oikein pisti ajatusta peliin, niin löysin mielestäni mukavia lapsiläheisiä tapoja käsitellä tätäkin aihetta.

 


Aiheeseen viritin lapset kuunteluttamalla erilaisia veden ääniä heille ääninäytteiden avulla: sadetta, ropinaa, ukkosta ja kunnon myrskynkin! Sitten päästiin leikkimään itse vesipisaroita vesihiiden ja vesikeijun tanssin tahdissa; olimme vuoron perään kesäisiä liiteleviä pisaroita ja välillä pomppivia sadepisaroita. Tämä oli lapsista äärimmäisen hauskaa ja leikimmekin sitä vaikka kuinka monta kertaa!

Sitten mietittiin mitä vesi on ja mistä se tulee? Mihin me tarvitsemme vettä? 
Ja päästiin siihen lopputulokseen että vesi on tosi tärkeää! Ja niinpä sitten päästiinkin hyvin aiheeseen; VEDEN SÄÄSTÄMINEN.Missä me käytämme vettä? Ja kuinka sitä voisi käyttää vähemmän? Pohdintojen tueksi käytettiin ensin picto- kuvia "arjen veden käyttö" tilanteista ja sitten jokainen sai myös omaan vihkoon väritettäväksi ja leikattavaksi näitä kuvia.


Saman sarjan picto kuvia meillä käytetään kalenterissa ja lapset kyllä huomasivat sen heti: "hei, tehdäänkö me uusia kuvia kalenteriin?" Ja innostus oli hurja kun lapset tajusivat saavansa nämä kuvat omiin vihkoihin :)


Saatiin hyvää saksiharjoitusta samalla kertaa kun käytiin aihetta kuvien avulla läpi ja hyvä muisto aiheesta vihkoonkin :)

Veden säästöön liittyen leikittiin viikolla myös veden säästö hippaa. Kiinniottaja oli vesituhlari, joka otti kiinni vesipisaroita. Pisarat olivat hipan aikana kuitenkin turvassa hetken aikaa aina vesilätäköissä, joita olivat sisällä hernepussit ja ulkona leikittäessä maahan piirretyt ympyrät.


 Porukan pieninkin ymmärsi juosta hernepussin päälle turvaan!


 Ulkona piirsin hiekkaan turva alueet eli lammikot, mutta niiden käyttö oli hyvin vähäistä kun oli tilaa juosta oikeasti karkuunkin ;)


Viikon lopuksi todettiin, että olemme oppineet hienosti käyttämään vettä hieman vähemmän ja saimme lopuksi jokainen vedensäästäjän mitalit hienosta työstä :)
 Kokonaisuudessaan voin todeta, että lapset kyllä tajusivat veden säästö asian nopeasti ja kun aihetta pyöriteltiin eri näkökulmista useampana päivänä, tuntui se menneen hyvin perille ihan käytäntöön asti toisilla :) Pienetkin jaksoivat hienosti keskittyä asiaan kun mukana oli sopivasti leikkejä ja musiikkia.

Loppuviikosta omia hoitolapsia ei olekkaan hoidossa, eli saa nähdä jääkö tämä viikko "tynkäviikoksi" ;)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Kivoja picto-kuvia. Minkä merkkisiä ne ovat? Tarvitsisin vastaavia kielten opetukseen.