torstai 28. helmikuuta 2013

Kalevalanpäivä

Kalevalanpäivää lähdettiin lähestymään kalevala teoksen kautta lasten kanssa. Kerroin kalevalasta pääkohdat: Kalevala ja Pohjola taistelevat keskenään sampo nimisestä esineestä, joka tuottaa onnea ja rikkauksia. Taistelu tapahtuu kuitenkin erikoisesti, sanoja käyttäen. Voittaja on aina se, joka laulaa paremmin! 

Tämän jälkeen pureuduttiin hieman kalevalamittaan. Aloimme rytmittämään rytmitassuilla rytmiä reisiin ja harjoiteltiin samaan tahtiin kaikulaulantaa seuraavin lausein: 
  • VA-KA-VAN-HA-VÄI-NÄ-MÖI-NEN
  • TIE-TÄ-JÄ I-ÄN-I-KUI-NEN
  • SOR-SA SOIT-TI KAN-TE-LET-TA
  • VE-SI-LIN-TU-VEM-PE-LET-TÄ
Näiden rytmittäminen onnitui 5 vuotiaalta hienosti, nuoremmille toiset olivat haastavampia kuin toiset. Hauskaa silti oli ja pääsivätpähän kuulemaan hieman sen ajan laulanna rytmiä :)

Sitten juteltiin kanteleesta, Väinämöisen soittimesta. Kuvittelimme syliimme kanteleet ja rämpytimme niitä kovaa ja sivelimme hiljaa. Harmi että itselläni ei ole omaa kanteletta, tässä sitä olisi ollut kyllä ihana käyttää!

Tämän jälkeen aloimme juttelemaan SAMMOSTA. Mikä ihme se on? Miksi siitä taistellaaan? Ja kaiken lopuksi päädyimme tähän:


”Tarina sammosta alkaa, kun Pohjolan emäntä Louhi
lupaa järjestää Väinämöisen takaisin Kalevalaan,
jos tämä hankkii hänelle onnea tuottavan sammon.
Tuon ihmekoneen tulisi olla rikkauksia tuottava mylly,
joka taikoisi sisuksistaan viljaa, suolaa ja rahaa.”
Miltä sampo näyttää?
Tässä lapsien Suunnittelemat SAMMOT keksijäkoneiden sisällä:Ei kommentteja: