torstai 22. elokuuta 2013

Pöllövaarin taikapuu

Ohhoh, huomasin tänään tämän tekstin oevankin blogissani vain luonnoksena, eikä se olekkaan lähtenyt jostain syystä teille luettavaksi!! Tässä siis viime viikolla kirjoittamani teksti:

Tällä viikolla pääsimme kiinni itse vuoden aiheeseen, VÄREIHIN. Vuoden kantavana teemana on värit, joita Pöllövaari meidän ryhmän lapsille opettaa pitkin vuotta.

Tällä viikolla pöllövaari ilmestyi lapsille hyvin sateisena päivänä ja mukanaan hänellä oli harmaa puu. Pöllövaari kertoi, että hänen vanha kotipuunsa oli jo niin vanha, että metsurit tulivat kaatamaan sen. Näin ollen Pöllövaari oli joutunut etsimään uuden kotipuuun. Hän oli kuullut jo kauan sitten, että metsässä kasvoi taikapuu, ja hän päätti etsiä sen. Lopulta pöllövaari oli löytänyt taikapuun metsän keskeltä ja taikapuu osasikin jutella hänelle. Pöllövaari oli istahtanut taikapuun oksalle ja taikapuu oli toivottanut Pöllövaarin tervetulleeksi asumaan oksistoonsa.
Taikapuu oli kuitenkin hyvin surullinen. Hänen tehtävänsä oli luoda metsään kaikki metsän sisältämät värit. Jostain syystä kaikki värit olivat kadonneet ja puu nyt kovin surullinen. Taikapuu tiesi, että vain lapset pystyisivät auttamaan värien takaksin saannissa, mutta mistä hän lapsia löytäisi auttamaan? No Pöllövaari tiesikin heti, ketä lapsia hän tehtävään pyytäisi mukaan auttamaan, meidän ryhmän lapset tietysti!
Värit palaisivat puuhun pikkuiljaa yksi kerrallaan kun Pöllövaari niitä meille vuoden mittaan opettaisi :)
Tämän tarinan kerrottuaan lapsille, pöllövaari kysyi, auttaisivvatko lapset taikaputa muuttumaan taas värisammoksi? "JOOOO!!"

Pöllövaari opettamassa lapsille tulen näkymistä pimeässä
Niinpä ensimmäinen Pöllövaarin oppitunti väreistä alkoi: Pöllövaari pyysi lapsia laittamaan silmät ihan kiinni ja kysyi, minkä värin he nyt näkevät? "mustan!" Aivan, mustan, pimeyden värin. Sen kanssa ei voi nähdä muita värejä, musta peittää muut värit. Pimeys on mustaa...mutta mikä näkyy pimeällä? "taskulamppu!" Kyllä ja tämä; pöllövaari laittoi valot kiinni ja toi lasten eteen kynttilän ja sytytti sen. "WAU, ihana!!"

Taikapuu oli kertonut Pöllövaarille, että hänen ihan syvin sisin rungossa on ihan musta. Ja siitä se lähtee muuttumaan rungossa ulkokuoreen asti..."minkä väriseksi? Minkä värisiä puiden rungot on?" "hmm.Ruskeita!" Oikein, osa puiden rungoista on ruskeita ja niin on taikapuunkin runko. Pöllövaari oli luvannut taikapuulle, että lapset auttaisivat ensimmäisenä taikapuun rungon värin löytämisessä. Niinpä päätimme värjätä puun rungon erilaisilla ruskeilla asioilla; maalilla, vesivärillä, liidulla, papereilla, puunpaloilla, pahvilla ym...ja tietysti puun rungon keskelle päätimme tehdä mustan alueen, kuten taikapuu oli kertonut. Näin alkoi mustan ja ruskean värin opettelu ryhmässä ja tutustuimme taikapuuhun, joka on koko vuoden "päätähti" toiminnassamme.

Valmis taikapuun runko
Lapset värjäämässä taikpuun runkoaTällä viikolla toimintaa on ohjaillut myös säät; vettä on tullut toooooodella paljon, joten ulkoiluaikoja/määriä on osittain korvattu muullakin toiminnalla. Tämä viikko on sisältänyt hieman enemmän siis pelailua, laulelua ja vapaata leikkia kuin normaalisti. Onneksi tänään on ollut ihana ilma ja päätimmekin lähteä keskustan läheiselle leikkikentälle muita perhepäivähoitajia/lapsia tapaamaan :)
"Tarkkana kuin porkkana!"

Pienetkin innostuivat aina etsimään pelistä tarvittavia kuvia :)
Helmien pujoittelu on ihanaa!


Käykäähän vanhemmat kurkistamassa myös viikkorytmimme tuolta kohdasta Päivärytmimme, päivitin sen tähän vuoteen sopivaksi ja se on siis nyt ajan tasalla :)

Ei kommentteja: