perjantai 22. marraskuuta 2013

Värien opettelua ryhmässä

 Ryhmämme pääteemana on tänä vuonna värit ja ajattelin laitella tännekki vähän vapaa ajan puuhia ylös, joissa käymme lasten kanssa värejä läpi. Ohjatussa toiminnassa värit kulkevat koko ajan mukana, mutta olen myös pyrkinyt nostamaan vapaa ajan puuhiin lapsille esiin ertyisesti asioita, joissa lapsi harjaannuttaa huomaamaattaan myös värien oppimista.
Kaikista tärkeintä värien opettelussa on mielestäni niiden nimeäminen. Joka paikassa nimetään värejä. Ensimmäinen asia joka ryhmästäni tulee mieleeni on ryhmämme viikokalenteri, jossa jokaisella päivällä on myös oma värinsä. Monet lapset oppivat nämä viikonpäivät ensin väreinä ja lopuksi sitten niiden oikeilla nimillä.

Lauluissa käytämme paljon värejä ja kevätpuolella ryhmään on tulossa myös värilorupussi. Värit ovat myös oiva tapa leikkimiseen. Värejä on hauska etsiä vaatteista, ympäristöstä ja piilottaa värejä ympäritöön muiden etsiessä sitten niitä vihjeiden avulla.Värit ovat myös oiva tpa lajitella asioita. Ryhmästämme löytyy monenlaisia värillisiä kuvioita joita voi lajitella.

Värille on myös kiva löytää pari, tässä väriympyrässä oppii samalla myös sorminäppäryyttä käyttämällä pyykkipoikia parin löytämiseen.Pelit olen myös valinnut lasten ulottuville sillä idealla, että niissä käydään paljon läpi värejä. Pelit onkin kova juttu ryhmässämme. Hyviä väripelejä ovat mm .Hedelmätarha, colorama, moby ja tempo.

Tämän jostain hampurilaispaikasta saamamme pelin avulla leikimme usein värien piillotusta. Piillotan ympyröitä ympäristöön ja sitten niitä haetaan ja etsitään jokaiselle värille oma paikka.


Lapset rakastavat myös helmien tiputusta oikean väriseen laatikkoon, sekä eri väristen helmien pujoittelua ohjeen (suullisen tai kuvallisen) mukaan.


Nämä muotopalat ovat myös mahtava tapa lajitella asioita ja niitä voidaan käyttää myös kuvioiden luomiseen pohjapahvin kuvien avulla.
Värijuttuja on tulossa keväällä vielä lisää ja voin lisätä niitä tähän postaukseen ajan myötä niin jää kaikille samaa työtä tekeville hyvä postausvinkki värien opetteluun tänne.

Ei kommentteja: