perjantai 15. marraskuuta 2013

Värien viikko

Tämä viikko on käsitelty värejä ja orientoimassa aiheeseen on ollut satu "Peikon pojan värikätkö". Sadussa peikko haluaa maalata harmaan luolansa iloisen väriksi ja vie valtakunnasta kaikki värit luolaansa yhden värin kerallaan. Veljekset Matti ja Jukka löytävät peikon ja hänellä olevat värit ja opettavat peikkoa käyttämään värejä ja sekoittamaan niistä usia värejä. Lopulta peikko saa värikkään luolan ja valtakunta värit takaisin :)


Luimme sadun maanantaina ja aloimme miettimään miltä kaikki näyttää ilman värejä...pelkkää valkoista, mustaa ja harmaata. Lapset saivat piirtää hiilellä oman värittömän maiseman ja samalla tutustuimme hiilellä piirtämisen maailmaan; hiiltä painamalla tuli paksu musta viiru, vähemmän painalmalla haalea harmaa viiva. Hiiltä sai myös himmennettyä hieromalla jälkeä sormen päällä. "SUMUA!" yksi lapsista hihkaisi häivyttäessään viivaa ;)

Väreistä juteltiin myös eri asioiden yhteydessä: Miltä väri maistuisi? Sininen? "MUSTIKALLE!" entäs punainen? "MANSIKALLE!" Miltä voisi maistua keltainen väri? "MEHULLE!" Entäs vihreä väri? "PÄÄRYNÄLLE!" Miltä musta väri voisi maistua? ".....PAHALLE!" Valkoinen maistuisi lumelle, hih, kukaan ei keksinyt jäätelöä, ihmeellistä!


Värit yhdistimme myös tällä viikolla ääniin, tarkemmin sanoen soittimiin. Levitin lattialle eri värisiä pahvin palasia ja jokaiselle värille päätimme soittimen. Musta väri sai äänekseen matalan pianon äänen, keltainen sai korkean pianonäänen. Vihreä väri sai parikseen munamarakassin ja sininen väri sadekepin. Punainen väri sai parikseen kehärummun. Lapset laittoivat silmät kiinni ja kuuntelivat mikä ääni soi. tämän perusteella piti sitten muistaa minkä värin luo piti mennä. Pienille tämä oli aivan liian vaikeaa, isommille sopivan haastavaa. Pienetkin silti olivat innolla leikissä mukana. Sitten oli lasten vuoro soittaa. Jokainen lapsi sai soittaa kolmea eri soitinta ja sitten vaihdettiin, kyllä oli kiva leikki!Väreihin ja niiden sekoitteluun tutustuttiin myös vesien avulla. Tein kolme eri väristä vesiastiaa ja sekoittelimme niihin eri värejä, saimme siis aikaseksi 4 uutta eri väriä; oranssin, vihreän, violetin ja lopuksi ruskean. Se oli lastenmielestä taikaa ;)
Torstaina saimme pitkästä aikaa myös pöllövaarin luoksemme. Hän kertoi tarkkailleensa silmä tarkkana puuhasteluitamme ja hän on nyt todenut syyskauden lopulla, että lapset ovat oppineet syksyyn liittyviä värejä hienosti. Hän testasi lapsia vielä tuomalla heidän eteensä kolme eri väristä palloa ja kysymällä niiden värien nimet. Lapset osasivat kaikki kolme väriä ja niin saimme satupuuhumme rungon lisäksi nyt värit violetti, ruskea ja oranssi. Pöllövaari kertoi myös lapsille, että kohta aletaan viettämään joulun aikaa ja se tuo mukanaan taas uusia opeteltavia värejä. Ne on mahdollista siis kerätä puuhun joulun aikana. 

Ymmärsin tässä yksi päivä, että vaikka ryhmämme vuoden teema on värit, se ei näy tänne blogiin kovinkaan paljoa. Niinpä päätin, että teen oman postauksen myös siitä, mitä kaikkea värien parissa puuhastelemme silman sen kummempaa ohjattua toimintaa, sillä olen panostanut tänä vuonna myös muihin vapaa ajan puuhasteluihin väriteemaa silmällä pitäen. Siitä siis myöhemmässä postauskessa kun kerkeän sellaisen tekemään.

 Tällä viikolla on myös treenattu esiintymislauluja muskarissa, käyty perhekerhossa ja leikitty mm. majaleikkejä, tai siis lasten mielestä kyse oli lumilinnasta kun maja oli tehty harmaista ja valkoisista vilteistä ;)Ensi viikolle toivotaan pakkaskelejä, sillä aiheena on huurre ja pakkanen!


Ei kommentteja: