tiistai 7. tammikuuta 2014

Tammikuun laulut

Tammikuun aiheena on talvi. Niinpä laulutkin ovat sen mukaisia ja tarkoituksenani on ottaa mukaan tuttuja ja täysin uusiakin lauluja ryhmään.

Tuttuna lauluna loppusyksystä asti jatkamme laulua "Pakkasaamuna paleltaa", jossa siirrytään kohti piiriä jokaisella säkeistöllä ja käydään samalla läpi kehon osia.

Uutena lauluna ja loruna tuon ryhmään seuraavan:

Pakkanen paukkuu, pakkanen paukkuu,
tähdet tuikkii, tähdet tuikkii,
taivaalla suuren suuri kuu!
Tässä pyynnöstä nuotti tuohon pakkaslauluun, anteeksi huono kuvanlaatu...

Alussa loruttelemme tuota ja leikimme käsin (pakkanen on taputus, tähdet tehdään käsillä tuikkimalla ja kuu on iso ympyrä käsillä). Kun sanat on opittu, opettelemme siihen sävelen ja kun sävelkin on tuttu, otamme mukaan soittimia ilmaisemaan eri asioita ja luomaan rytmiä. Tästä lapset taatusti tulevat pitämään, helppoa, yksinkertaista ja kivaa!

Opettelin itsellenikin uuden laulun jälkiä lumessa (cd:ltä kiiltomato laulupolulla)

Metsässä paljon nyt jälkiä on,
kulkenut on vieras tuntematon.
Varmaan karhu on kulkija tää,
tuommoiset jäljet karhulta jää!

Laulussa vaihtuu eläin joka säkeistöön, lapset saavat joillain kerroilla päättää eläimen itse, toisilla kerroila se tulee pussista tms. Mahdollisuuksia on monia; kuljetaan säkeistön eläimien mukaa, äännellään kuin eläimet (laulun soidessa cd: levyltä), opetellaan eläimiä menemällä eläimen kuvan luo säkistön mukaan, opetellaan eläinten jälkiä ja mennään sen jäljen kohdalle mistä eläimestä lauletaan tai viedään esim. oikean eläimen kuva oikean eläimen luo kun säkeistössä sanotaan. Näitä eri variaatioita käyteämme kuukauden aikana niin ryhmässä kuin muskarissakin.

Jotta värit pysyisivät pinnalla myös talven ajan ryhmässämme, otamme tammikuun lauluihin mukaan revontuitanssin. Olen hankkinut ryhmään eri värisiä huiveja ja niiden avulla värit saadaan lauluun mukaan. Laulu menee näin:
Paukuttaa, paukuttaa, pakkanen paukuttaa! x2
Pakkanen (käsiä, reisiä, jalkoja) paukuttaa, taivaan neitiä tanssittaa X2 uuu-uu-uuuu-uu.....
Revontuli huivia hulmuttaa, uuuu-uu-uuuu-uu
kantapää iskee lattiaan, aa-a-aaaaa-a-aaaaaa.......

Laulussa käydään myös kehon osia läpi, käytetään kehorytmiä ja tanssitaan huivien kanssa. Ajatuksenani on kehittää laululeikkiä kuukauden myötä niin, että huivit heitetään aina kasaan kun niiden kanssa on tanssittu ja pitää kuunnella (kerron ääneen värin), minkä värinen revontuli hulmuaa seuraavaksi ja ottaa oikean värinen huivi kasasta.

Lisäksi ryhmään on tulossa talvinen lorupussi (sama kuin viime vuonna), joka ei lasten vaihtumisen myötä ole vielä tälle lapsiryhmällle tuttu edellisiltä vuosilta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kivoja lauluja. Millainen tuon pakkanen paukkuu-laulun melodia on? Tai löytyykö joltakin cd:ltä/youtubesta?

Aurinkotäti- kirjoitti...

Anteeksi, en ollut huomannut kommenttiasi! Itse olen tuon pakkanen paukkuu- laulun ihan jostain kerhosta aikaanaan oppinut mutta aloin kysymyksesi jälkeen tekemään vähän etsintätyötä ja löytyihän tuo. Laulu on nimeltään pakkaslaulu ja löytyy olin laulukirjasta s.118

Susanna kirjoitti...

Hei,

Pidän ulkomailla suomalaista muskaria ja täältähän löytyy tosi kivoja talvilauluideoita! En vain pääse käsiksi tuohon Olin laulukirjaan, joten osaisitko/viitsisitkö kirjoittaa sävelen do-re-mi-fa-so-la-ti-do -tyylillä? Monet kiitokset!

Aurinkotäti- kirjoitti...

Susanna, laitoin postaukseen kuvan käsin kirjoittamastani nuotista tuohon lauluun :)toivottavasti saat sen avulla selvää sävelestä.