maanantai 11. maaliskuuta 2013

Kestävät ruokavalinnat

Tänään huomisn, että viime viikolla julkaisemani blogiteksti ei ollutkaan mennyt läpi, joten tässä hieman tietoa viime viikon touhuista: 

Maaliskuun teemana pääsiäisen lisäksi kuntamme pph:ossa on kestävät ruokavalinnat. 
Tällä viikolla onkin pureuduttu ruoan maailmaan oikein toden teolla! Voi sitä pillkomisen ja kuorimisen määrää mitä laset ovat tällä viilkolla päässeet tekemään! Ruokaa valmistimme yhdessä joka päivä 1-2 ateriaa ja leipomiset päälle eli mukavaa tekemistä on riittänyt kaikille oman innostuksen mukaan!
 Tällä viikolla valmistimme yhdessä Mansikkasmoothien, mustikkarahkan, hedelmäsalaatin maitokiisselin, sämpylöitä, kasvissosekeiton, kanawokin, makkarakeiton, salaatteja ja tuorepaloja ruoille.

 
Pienimmillekkin löytyi aina sopivaa puuhaa ilman että olisi pitänyt joka kerta tarttua veitseen! Porkkanaraastetta aloittelemassa :)
Aamupalalle tuorepalaa...Salaattitarpeita pilkkomassa


Hedelmäsalaattiinki löytyi pienemmille sopivia hommia.
Olemme tutustuneet erilaisiin kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin monella eri tavalla.  Lisäksi vihkoihin on kerätty "päivän maistiaiskuvia". Jokaisella päivällä on ollut omat marjat, kasvikset ja hedelmät joita on syöty aterioilla. Kun näitä on syöty / maisteltu, saa lapsi kyseisen ruoan kuvan, jonka hän saa värittää ja liimata vihkoon. Kuvan kohdalle myös kirjataan merkki, pitikö lapsi mausta vai ei. Tämä on ollut todellinen kannustin lapsille maistamaan myös niitä makuja joista ei oikein pidä :) Ja miten kiva olikaan viikon lopuksi huomata vihkosta kuinka paljon eri makuja olikaan saanut maisteltua!

Perehdyimme viikon aikana myös viljoihin ja siitä valmistettaviin tuotteisiin "Missä leipä kasvaa" -oppaan avulla ja saimme lapsiläheisesti tietoa leivän alkuparästä. Tietysti sitä sitten piti porukalla myös leipoa sämpylöitä! ja voi sitä tarinan määrää kun sitten leipomisen yhteydessä aloin kyselemään mistä leipä tulee? Tästä on hauska keskustelu kirjattu ylös lasten vihkoihin :)”Kasvaakohan Leipä maassa vai puussa
vai jossain ihan muussa?
No ei ainakaan kuussa,
eihän se sitten voisi olla mun suussa!”
-Missä leipä kasvaa opas-
Ruoka asiaa otettiin mukaan myös leikkeihin. Leikimme maa- meri -laiva idealla kasvien kasvupaikkatietämystä. Yksi viiva oli puu, toinen pensas ja kolmas viiva maa. ensin treenattiin ihan vain huutelemalla näitä nimiä ja lapset juoksivat viivalta toiselle hienosti. Sitten leikki vaikeutuikin: Huudin jonkin syötävän asian esim. viinimarja! Lasten piti miettiä, missä viinimarja kasvaa; puussa, pensaassa vai maassa? Tämä oli jo haastava leikki, mutta onnistui ajan kanssa hienosti ja samalla opittiin marjojen ja kasvisten kasvupaikkoja :) Jos lapset olisivat vielä vanhmepia voisi tätä soveltaa myös esim. säilytysmielessä; jääkaappi, pakastin, huoneenlämpö ym.


Maitoon tutustuimme myös netin kautta maidon tie maitotilalta päiväkotiin -videon kautta tästä linkistä:  
http://www.maitojaterveys.fi/www/fi/maidontie/maidon_tie_paivakotiin.php

Maidosta valmistimme  porukalla maitokiisselin välipalaksi ja väriteltiin hieno lysylehmä vihkoihin :)
 
kerma kuohkeaksi jotta saadaan joukkoon.......Rahka ja mustikat!

Ja missä se ruoka maistuisi paremmalle kuin itse katetussa pöydässä?Ei kommentteja: