torstai 18. huhtikuuta 2013

Elämyksellistä musiikkimaalausta

Tällä viikolla vesi on todellakin  sulattanut luonnosta lumia ja ulos on syntynyt monenlaisia kevätpuroja. Niinpä päätin tällä viikolla käsitellä kevään etenemistä purojen näkökulmasta.

 

Tällä kertaa hämärsin pianohuoneen,  peitin pinnat hallaharsolla ja toin tilaan valopisteitä tunnelmaa luomaan. Menimme lasten kanssa lattialle istumaan ja lapset löysivät matolta kellopelin palasia ja erilaisia välineitä, joilla palat sai soimaan. 
 

 

Kuuntelimme jokaisen valitseman palan äänen, huomasimme että niiden äänet ovat eri korkuisia. Tämän jälkeen kaivoinkin esiin saippuakuplat. Jokainen lapsi sai valita itselleen katseellaan kuplan, jota seurasi, ja kun omavalitsema kupla osui lattiaan, sai soittaa omaa kellopelin palasta. Kuplat kuvastivat vesipisaroita ja kellopelin ääni pisaran osumaa maahan.
 


Lapset haltioituivat tästä aivan täysin. Hämärä tila (salama vääristää tilan hämäryyttä kuvassa) erilaisten valopisteiden avulla toi kupliin näkyviin kaikki mahdolliset sateenkaaren värit ja tila oli tosella satumaisen kaunis :) Aluksi kellopelin soitto unohtui täysin kuplia ihastellessa. Oli ihanaa nähdä lasten haltioituneet ilmeet ja äänet joita heistä lähti;  "wauuuuuu!!!! " "Ihanaa, IHANAA!!!" Ja syviä henkäyksiä <3 Ihastelun jälkeen alettiin etsimään sitä omaa kuplaa ja soittamaan omaa palasta kuplan osuttua maahan. Toisille tämä oli hepompi homm, toisille todella vaikea. Kun omia kuplia oli tarpeeksi monta kertaa saatettu maan pinnalle, keräsin kellopelin palat yhteen ja aloin kertomaan siitä kuinka käy kun keväällä pisarat sataa maahan ja lumet alkvat sulamaan. Soitin kellopelin paloja toisiaan vasten sateen merkiksi ensin hiljaa ja tarinan jatkuttua synyi pieniä puroja ja niistä lopulta iso puro, jolloin kellopelin palat jo soivat voimakkaan virran merkiksi kauniisti, mutta jo voimakkaasti yhteen.

Tämän purojen syntymisen johdattelemana siirryimme pöydän ääreen, jossa oli valmiina isot paperit ja vesivärit. Laitoin taustalle soimaan Karvakorvan laulupurkki cd levyltä puro puhelee kappaleen. Taas alkoi kuulua pöydästä:  "Ihanaa! Tämä on niiiiiiiin ihanaa!!" Ja totta, tuo puro puhelee kappale on todella ihana ja tunnelmallinen laulu ja sopii todella hyvin tällaisen tunnelman luomiseen ja musiikkimaalaukseen. Niinpä sitten aloimme maalaamaan vettä, puroja ja kaikkea sitä, mitä jokanen lapsi keksi oman puron varrella olevan. 
Tällaisia töitä syntyi kevätpurojen huumassa:

2 kommenttia:

Mirkku kirjoitti...

Myös meillä "Puro puhelee" on todella mieluinen. Meillä jokainen saa vuorollaan säestää sadeputkella ja laulamme niin monta säkeistöä uudelleen, että jokainen saa soittaa.

Uskokaa, kuinka oli maaginen hetki viime keväänä, kun metsäretkellä haltioituneina seurasimme ja kuuntelimme kevätpuron solinaa ja pulputusta ja ryhmämme kaksi vilkkainta poikaa hartaina lauloivat purolle tätä laulua!

Kevät terkuin
Mirkku

Aurinkotäti- kirjoitti...

ihana kun nuo vilkkaammatkin pojat välillä pysähtyy ja itse saa nähdä oman käden jälkeä noin konkreettisesti :)