perjantai 12. huhtikuuta 2013

Laulujen käyttöä

Tänään käytiin myös toisen sisarusparin kanssa kirppistelemässä. Mukaan tarttui tällä kertaa pari suurennuslasia valikoimaamme, nyt jokaiselle on oma suurennuslasi metsäretkille ja keväiseen ötökkäjahtiin ;)

Tänään on myös lauleltu kevätlauluja läpi ja otin muutaman kuvan toteutusmuodoista, joita käytämme lauluja laulellessa.

Laita kiertämään laulua laulettiin tänään kynän kanssa. Kynä kiersi säkeistön ajan ja pysähtyessään jollekkin lapselle laulun loputtua, lapsi pääsi piirtämään isolle paperille. Jokaisella säkeistöllä oli oman värinen tussi, niinpä siis kovasti jännitettiin, millä värillä kukakin pääsee piirtämään!

Oli kivaa piirtää vähän erilaiseen paperiin, paperi oli laitettu sinitarralla levyyn kiinni ja niinpä pitikin piirtää pystyssä olvaan pintaan !
Kovin kummoisia piirrustuksia kukaan ei voinut ruveta tekemään, sillä muuten muut olisivat kyllästyneet odottamaan. Ensi kerralla teemmekin tämän piirrustusjutun niin, että lapsi saa vetää kynällä vain 3 viivaa ja niistä sitten seuraava jatkaa, hauskaa nähdä mikä kuva siitä syntyy!
Tällainen taideteos tällä kertaa :)

Tämä kynäversio on selkeästi suosituin vaihtoehto tähän mennessä, usein olen tähän yhdistänyt myös jotain liikkumista kuten: ala hyppimään, ala poöyrimään, ala konttaamaan... ym.


 Keltaisessa lauluassa pääsee kivasti ottamaan mukaan soittimia, siinä on niin selkeä rytmi, että se tarttuu lapsiinkin helposti. Lisäksi siinä on helppo harjoitella taukoa ja soittimien hiljentymistä säkeistöjen välissä laulun loppuessa, kun musiikin antaa tulla cd levyltä taustalle :) Käytössä on rytmimunat, tmburiini, triangeli ja kehärumpu. Näillä saa jo kivasti ääntä ja laulu usein lapsilta unohtuukin taustalle, mutta hauskaa on!

Ajattelin tässä samalla nyt myös vinkata kivan tavan opettaa lapsille uusia lauluja. Jos laulussa on paljon säkeistöjä ja niiden sisältö on kovin erilainen, voi avuksi ottaa kuvat. Nämä kuvat olen nyt tehnyt Urpon ja Turpon väriarvoituksia lauluun, jonka opettelemme extrana vappubileisiin tässä kuussa vähän etukäteen ja jatkamme tämän laulun laulelemista toukokuussakin.


1. Leskenlehti aurinko, värin arvasitko jo? x2
Se on keltainen, se on keltainen, se väri on keltainen. x2

2. Taivaan merta, mustikkaa, sitä et voi unohtaa. x2
Se on sininen, se on sininen, se väri on sininen. x2

3. Mansikassa kuonon pää, enkä kerro enempää!
Se on punainen, se on punainen, se väri on punainen. x2

4. Pyöreä ja varsin fiini, ulkomainen appelsiini. x2
Se on oranssi, se on oranssi, se väri on oranssi. x2

5. Korpin sulka, hiilin noki, värin arvaathan jo toki. x2
Se on musta, se on musta, se väri on musta. x2

6. Lumilintu, pilvilammas, lelukarhun kulmahammas. x2
Se on valkoinen, se on valkoinen, se väri on valkoinen. x2

Itsellekkin voi tuonne kortin taakse kirjoittaa sanat ja laittaa numerot missä järjestyksessä säkeistöt kulkee. Näin kaikki oppivat melko nopeasti uuden laulun sanat :)


2 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

Itse käytän kanssa noita kortteja samaan tapaan kuin sinäkin. Lapset oppivat vaikeatkin laulut "helposti". Sen lisäksi, että kortit ovat lapsista kivoja, minä tykkään tehdä niitä :)

Aurinkotäti- kirjoitti...

minä taidan olla kanssa tuollainen kortin vääntäjä ihminen kun niitä tuntuu olevan nurkat täynnä joka lähtöön... ;)