tiistai 16. huhtikuuta 2013

Huhtikuun metsäretki

Huhtikuu ei tällä viikolla ole oikein näyttänyt parhaita puoliansa, tosin lumi on kyllä sulanut kovaa vauhtia kun vettä sataa....
Päätimme lähteä metsäretkele tarkastelemaan, mitä se sade on metsässä saanut aikaiseksi...

Ensimmäisenä huomasimme, että lumi oli sulanut metsän alkuosasta ja pääsimme näkemään muurahaispesän talven jälkeen! Ja kyllä, siellä olivat myös muurahaiset hereillä! Päätimme terkastella luontoa oikein tarkasti, etsimme mahdollisimman tarkasti kevään merkkejä: ötököitä, kukkia tms mutta muita merkkejä ei vielä löytynyt. Olimme katsoneet myös lähtiessämme omia sisällä olevia koivun oksia, joissa on jo ihanat pienet lehdet. Ulkona puissa ei kuitenkaan lehtiä vielä ollut...Lähdimme pidemmälle metsään katsomaan mitä majallemme talven jäljiltä kuului, ja kylläpä olikin ihmetys kova kun metsäpolku muuttuikin lumen peittämäksi ja ympärillä olikin vielä reilusti luta. Näin pääsimme huomaamaan kuinka suuri vaikutus auringolla on myös lumen sulamiseen...majan ympäristöön ei paista aurinko, metsäpolun alkupäähän se pääsee esteettä paistamaan pitkin päivää!

Maja oli pystyssä, jee!


Jotain ihmeellistä oli lasten mielestä tapahtunut, metsään oli kasvanut sieni keskellä talvea!!! Sitten pitikin käydä läpi tavallisen sienen ja pahkan eroja :)
Olemme myös opiskelleet pikkasen jokamiehen oikeuksia ja päätin testata lasten tietämystä nyt luonnossa. Mukana oli kuvia ja hymy,- ja surunaamat. Tarkoituksena oli, että lapset saisivat yhdessä pohtia mikä kuvan asia on luvallista luonnossa ja mikä ei, mutta kova tuuli teki tepposet....paperinpalat lentelivät tuulessa ja niinpä pyydystimme ne kiinni ja toteutimme homman ihan yksi kuva kerrallaan pohtien kumman kasvon kohdalle kuva kuuluu.


 Sitten luettiin Huhtikuun satu tonttujen vuosi kirjasta, oli aika koomista harmaan ja kylmän säätilan vallitessa ympärillämme lukea auringosta, solisevista puroista ja kukkivista kevätkukista...totesimme että kevät on tänä vuonna vähän myöhässä ;)

Eväänä oli mukana  mehut ja niitä omatekemiä pipareita, joita myyjäisistä oli jäänyt jäljelle, nam!
Ja jotta kylmä ei päässyt meitä yllättämään, leikittiin puuhippaa veilä loppuaika ennen takaisin päin lähtemistä!

Toivottavasti saamme viettää jo seuraavan metsäretken hieman lämpimämmässä luonnossa ja nähdä muitakin kevään merkkejä kuin muurahaisia :)

Ei kommentteja: